نکات رانندگی در هوای بارانی و جاده های لغزنده
آخرین بروزرسانی در تاریخ 20 فروردین 1402

رانندگی در هوای بارانی، باتوجه به وجود خطرات احتمالی، از خاص ترین و شاید دشوارترین شرایط برای رانندگی باشد. در فصل های پاییز و زمستان، اگر قصد مسافرت با خودروی شخصی خود را دارید یا بنا به دلایل مختلف از خدمات اجاره خودرو بدون راننده استفاده کرده اید؛ برای داشتن رانندگی ایمن و سفری سلامت، پیشنهاد می کنیم همراه ما باشید تا مهم ترین نکات رانندگی در هوای بارانی را با هم بررسی کنیم و از بروز هر گونه خطر احتمالی جلوگیری شود.

 

نکات و راهنمایی جامع رانندگی در هوای بارانی و جاده های لغزنده و مرطوب:

 

  • اولین و مهم ترین نکته

در زمان بارش باران، لطفا سرعت خود را تا حد ممکن کاهش دهید و ترجیحا این کاهش بهتر است تا یک سوم سرعت در زمان های عادی باشد. اگر عجله ندارید در مکانی مناسب خودروی خود را پارک کرده و منتظر مساعد تر شدن وضعیت هوا شوید.

 

  • در خطوط میانی حرکت کنید!! 

در زمان بارش باران، بخصوص بارش های شدید، بیشتر حجم آب موجود در جاده، در کناره ها و فضای اطراف لاین های کناری جمع می شود. پس برای حفظ ایمنی بیشتر، لازم است که از حرکت و رانندگی در لاین ها کناری جلوگیری کنید.

 

  • رعایت فاصله طولی

مهم ترین نکته برای جلوگیری از هرگونه خطر احتمالی در زمان بارش باران و با توجه به کاهش اصطکاک جاده، حفظ فاصله طولی مناسب با وسیله نقلیه جلویی می باشد.

این نکته را یاد آوری کنیم که برای داشتن رانندگی ایمن تر در هوای بارانی، در مسیر خودرو پیش رویتان رانندگی کنید. این کار، علاوه بر واضح تر کردن مسیر جاده، این کمک را می کند تا با بررسی رفتار راننده ماشین جلویی، زمان بیشتری برای تصمیم گیری و انجام عکس العمل های آنی را داشته باشید.

 

 

  • افزایش هوشیاری در هوای بارانی!

زمان لغزنده بودن جاده، هنگام رانندگی بیشتر از همیشه هوشیار باشید. مخصوصا مراقب چراغ ترمز ماشین های جلویی باشید.

 

از دنبال کردن کامیون ها و اتوبوس های بزرگ خودداری کنید. اسپری ایجاد شده از آب های روی زمین، توسط لاستیک های بزرگ این وسایل، باعث کاهش دید شما خواهد شد. هنگام سبقت گرفتن از آن ها نیز مراقب باشد. در صورت ضرورت این کار را سریع و با دقت انجام دهید.

 

  • در هوای بارانی، مه شکن ها الزامی هستند!

چراغ های مه شکن را در باران های نه چندان شدید، یا در زمان بارش باران و تاریکی هوا حتما روشن کنید. مه شکن ها نه تنها به افزایش و بهبود دید شما کمک می کنند، بلکه به رانندگان دیگر نیز کمک می کنند تا شما را ببینند.

در هوای مه آلود و بارانی، حتی زمانی که هوا روشن است، حتما چراغ های خود را روشن کنید، تا چراغ های عقبی، برای رانندگانی که پشت سر شما هستند شرایط بهتری ایجاد کند.

 

  • در هوای بارانی، ترمز ممنوع!!

در هوای بارانی، بنا به دلیل مختلف، مانند لیز بودن زمین، کاهش اصطکاک لاستیک ها و ... تا حد امکان از ترمز استفاده نکنید. بجای استفاده از ترمز، پای خود را از پدال گاز بردارید تا سرعت شما کاهش پیدا کنید.

 

 

  • هوا تاریک، بارانی و کاهش دید هنگام رانندگی

در هوای تاریک، میزان دید رانندگان کاهش پیدا می کند. بخصوص در زمان های بارانی، میزان کاهش دید در تاریکی تشدید نیز می یابد. به این خاطر که تابش خیره کنند چراغ ماشین های مقابل، در هوای بارانی، پس تابیده شدن به شیشه خیس ماشین شما تقویت می شوند. این پدیده علاوه بر کاهش شدید میدان دید، سبب خستگی قابل توجهی در رانندگان می شود.

علاوه بر این که در هوای تاریک و بارانی، تشخص عابران پیاده، دام و حیوانات وحشی به سختی ممکن است. به همین خاطر رانندگی در هوای بارانی و تاریک به هیچ عنوان توصیه نمی شود.

 

 

  • برف پاکن ها فراموش نشود!!

پیش از آغاز فصل بارندگی و یا سفر خود، حتما برف پاکن های قدیمی، شکسته یا دارای نقص فنی را تعویض و تعمیر کنید.

 

در زمان بارندگی، تا حد ممکن از رانندگی در مسیرهای فرعی و یا خارج از جاده خودداری کنید. چراکه وجود گودال ها و عمق آن ها قابل تشخیص نمی باشد. بخصوص در مناطق کوهستانی، که حتی ممکن است یک SUV به راحتی گیر کند.

 

 

قبل از آغاز حرکت

رانندگی در هوای بارانی و مرطوب، نیازمند اطمینان از سالم بودن تمام ابزارهای لازم نظیر فرمان، کلاچ، پدال گاز، ترمز و نبود هرگونه خطا جهت کمک به جلوگیری از هرگونه حادثه در شرایط اضطراری می باشد.

پیش از آغاز حرکت و رانندگی در هوای بارانی، لازم است که تمام رانندگان وضعیت چراغ های جلو، ترمز و خطر خود را بررسی کنند. بررسی وضعیت لاستیک ها، کیفیت و میزان باد آن ها نیز ضرورت دارد.

 

 

 

وضعیت لاستیک های در هوای بارانی چگونه است؟

در هوای بارانی برای یک رانندگی ایمنی، لاستیک ها را به طور مرتب بررسی کنید. لاستیک های بدون عاج، به طور قابل توجهی سبب کاهش میزان اصطکاک خودروی شما در سطح جاده می شود و میزان مقاومت ماشین در برابر لغزیدن را کاهش می دهد.

زمانی که روی جاده خیس حرکت می کند، آب های موجود در جاده، لازم است در جایی قرار بگیرند. بهترین مکان برای قرارگیری قطرت آب مابین آج لاستیک ها می باشد.  اگر لاستیک های شما فاقد عاج لازم باشند، قطرات آب جایی برای رفتن ندارند. در نتیجه لایه ای از آب دور لاستیک شما ایجاد می شود. این پدید باعث کاهش اصطکاک در زمان ترمز، عدم کارکرد صحیح ترمز و لغزیدن خودرو در سطح جاده می شود.

 

 

چراغ ها روشن، در هوای بارانی

زمانی که احساس کردید دید شما کم شده است و یا باران در حال بارش است، بلافاصله چراغ ها را روشن کنید. در هوا تاریک این کار کمک به افزایش دید شما و در هوای روشن، این حرکت راهی مناسب برای نشان دادن حضور و موقعیتتان به سایر رانندگان است. روشن کردن چراغ ها، هم ایمنی شما و سرنشینانتان را و هم ایمنی سایر خودروهای موجود در جاده را تضمین می کند.

 

 

به یاد داشته باشید!!

در هوای بارانی تنها شما نیستید که تحت تاثیر کاهش دید قرار گرفته اید. حتی ممکن است شما بتوانید اتومبیل های جلویی و یا روبه رویی را که چراغ هایشان روشن نیست را به راحتی ببینید. اما برخی از رانندگان هستند که نمی توانند به خوبی تشخیص دهند و دیدشان ضعیف شده است!! پس حتی اگر در زمان بارش باران، دیدتان با مشکل خاصی روبه رو نشده بود، برای کمک به سایر رانندگان، چراغ هایتان را روشن کنید.

 

در باران های شدید چگونه رانندگی کنیم ؟

در زمان باران های شدید، تیغه های برف پاک کن ممکن است ناکارآمد باشند و باعث می شود که تقریبا در تمام طول مدت بارش، یک لایه از آب روی شیشه خودروی باشد. هنگامی که دید شما به قدری محدود شد که کناره های جاده و یا ماشین ها دیگر در فاصله ای مناسب و ایمن قابل مشاهد نبودند، زمان این است که متوقف شوید.

بهتر است در مناطق ویژه استراحت یا سایر مکان های ایمن شده، متوقف شوید. اگر کنار جاده، تنها گزینه شما است، تا جایی که ممکن است، از مسیر اصلی دور شوید و منتظر بمانید تا باران قطع یا کند شود.

در ضمن، هنگام توقف، حتما چراغ ها و فلاشر را روشن کنید. این کار سبب دادن هشدار به سایر رانندگان خواهد شد.

 

 

از دست دادن کنترل خودرو، در هوای بارانی!!

از دست دادن کنترل خودرو، در یک جاده مرطوب، تجربه ای واقعا وحشتناک است. شما می توانید با یک رانندگی آهسته و البته با دقت، به خصوص در پیچ ها از لغزیدن خودرو خود در هوای بارانی جلوگیری کنید. لازم است قبل از ورود به پیچ ها، فرمان را محکم بگیرید و به آرامی ترمز بگیرید.

اگر احساس کردید که ماشین شما در حال لغزش است، ابتدا خونسردی خود را حفظ کنید. سپس، پای خود را از روی گاز برداشته و با دقت به مسیر جاده و افزایش تسلط بر فرمان، هدایت خودرو را در دست بگیرید.

پس از مناسب شدن وضعیت خودرو و بازگشت به حالت طبیعی، اگر خودروی شما مجهز به ترمز ABS است، ترمز کامل کنید تا ماشین به حالت طبیعی خود بازگردد.

 

 

هوای بارانی و نکات رانندگی در بزرگراه ها

در بزرگراه ها، حتما فاصله ایمنی را نسبت به هوای خشک افزایش دهید. زیرا مدت زمان توقف در هوای بارانی افزایش یافته است. از طرفی میزان عملکرد ترمزها کاهش یافته است. این فاصله باتوجه به نوع خودرو و سیستم ترمز ماشین شما متفاوت می باشد. اما به طور معمول بر اساس زمان این فاصله در زمان های عادی حدود 3 ثانیه است، که در زمان بارش باران باید حداقل 5 ثانیه باشد.

زمان رانندگی در هوای بارانی حدالامکان، در لاین تند رو حرکت کنید؛ زیرا در این خط، تعداد ماشین ها کمتر است. همچنین در لاین تند رو میزان روغن روی جاده و احتمال لغزش نیز کمتر است. در هوای بارانی، از رانندگی در لاین های کند رو خودداری کنید.. چراکه به دلیل شیب داخلی ایجاد شده در جاده ها، آب باران برای خارج شدن، به لاین کند رو وارد می شود.

 

 

رانندگی در هوای بارانی و نکات دور زدن

چرخش خود را به آرامی انجام دهید. به همین منظور لازم است که سرعت دور زدن شما در هوای بارانی، یک سوم سرعت شما در هوای خشک و معمولی باشد. این قانون به شما کمک می کند تا خودرو خود را راحت تر کنترل کنید.

زود تر از حالت معمول، برای چرخش راهنمای خود را بزنید و با یک سوم سرعت در زمان های معمولی دور بزنید.

 

 

منبع : مجله تخصصی اخبار، نقد و بررسی و اطلاعات خودرو ناواران