تاریخچه پژو، برند محبوب و پرفروش ایران
آخرین بروزرسانی در تاریخ 20 فروردین 1402

تاریخچه تاسیس پژو 

 

شرکت خودروسازی پژو (Peugeot) از سال 1810 در فرانسه شروع به کارکرد. این شرکت خانوادگی ابتدا در زمینه تولید آسیاب‌های قهوه و سایر ابزارآلات دستی فعالیت می‌کردند و تا حدود 30 سال هیچ خبری از تولید خودرو نبود. پس از گذشت سال‌ها این خانواده به سمت تولید بخش‌های مختلف دوچرخه رفتند تا اینکه در سال 1880، «آرماند پژو» اولین دوچرخه ساخت پژو را وارد بازار کرد و  با همکاری «دایملر» نام خود را به‌عنوان موسس شرکت خودروسازی پژو در تاریخ خودروسازی ثبت کرد.

ورود پژو به صنعت خودروسازی

 

پژو با تولید سه‌چرخه‌هایی که باقدرت بخار کار می‌کردند به طور رسمی وارد بازار خودرو شد؛ ولی این سه‌چرخه‌ها انرژی بسیار زیادی برای گرم‌شدن لازم داشتند و به‌صرفه نبودند؛ از همین جهت تنها چهار دستگاه وارد بازار شد و آرماند تولید آن‌ها را باهدف تولید چهارچرخ‌هایی که با بنزین کار می‌کردند رها کرد. در سال 1890 پژو محصول جدیدی را تحت نظارت دایملر وارد بازار کرد. پژو اولین شرکت خودروسازی بود که از چرخ‌های لاستیکی به‌جای فلزی و چوبی در محصولات خود استفاده کرد و موتور را از زیر بدنه به جلوی ماشین انتقال داد. این خودروها با سیستم دنده کشویی و تعلیق سه نقطه‌ای از اکثر هم‌نسلان خود جلوتر بودند و حتی به کشورهای دیگر از جمله برزیل صادر شدند. همچنین پژو جزو پیش‌گامان مسابقات ماشین‌سواری بود و در اولین مسابقه اتومبیل‌رانی تاریخ جهان، مقام قهرمانی را به دست آورد. در سال 1899 پژو تحت نظارت آرماند، با 300 دستگاه، یک‌چهارم بازار خودرو فرانسه را تحت مالکیت خود درآورد و تا سال 1903 توانست نیمی از تولیدات کل کشور را تصرف کند. بااین‌حال در طول جنگ جهانی اول این خودروسازی مانند سایر صنایع فعال آن زمان کار تولید خودروهای شخصی را متوقف کرد و به ساخت اسلحه و وسایل نقلیه نظامی و زرهی روی آورد. پس از اتمام جنگ جهانی اول و دوم، پژو دوباره ساخت خودروهای سواری را به‌صورت جدی از سر گرفت و به زمین مسابقات نیز بازگشت؛ اما در سال 1929 صنعت خودروسازی فرانسه دچار رکود شدیدی شد. این موضوع اگرچه ضرر و زیان فراوانی به صنعت خودروسازی زد؛ اما مدل 201 ساخت پژو ارزان‌ترین خودرو موجود در آن زمان و در نتیجه انتخاب اول خریداران بود. همین موضوع باعث شد خودروسازی پژو در دوران رکود زنده بماند و در همان سال ارم تجاری فعلی و سیستم نام‌گذاری سه‌رقمی خود را معرفی کرد.

 

ارم تجاری پژو

 

اولین لوگوی پژو یک شیر طلایی روی یک تیر بود. آن زمان پژو هنوز در صنعت دوچرخه‌سازی فعالیت می‌کرد و وارد دنیای خودروسازی نشده بود. در این لوگو شیر نماد قدرت و تیر نماینده سرعت بود. نماد خودروسازی پژو در طول سال‌ها تغییرات بسیاری داشت؛ اما هیچ‌وقت نماد شیر از لوگوی این شرکت حذف نشد و حتی در آخرین نمایشگاه سالیانه پژو مجسمه‌ای بزرگ به نام لئو را به‌عنوان نماد خودروسازی پژو رونمایی کردند. پژو تغییرات لوگوی خود را متناسب را خودروهایش تغییر می‌داد به طور مثال اگر خودرویی ارزان‌قیمت و کیفیت نسبتا پایین‌تر روانه بازار می‌کرد، شیر توخالی یا لاغرتری را طراحی و اجرا می‌کرد یا به‌عکس برای خودروهای قدرتمندتر و لوکس‌تر از شیرهای عضلانی و با رنگ‌های خاص و کرومی در لوگوی خود استفاده می‌کرد.

نام خودروهای پژو بر چه اساسی تعیین می شود؟

 

پژو از یک سیستم عددی سه‌رقمی برای نام‌گذاری محصولات خود استفاده می‌کند و به‌غیراز چند نمونه محدودی که وارد بازار کرد، سایر خودروهای این شرکت با سه عدد شناسایی می‌شوند. عدد اول بیانگر سایز و گنجایش خودرو است. عدد سوم نیز بیانگر سلسله نسل محصول است و عدد میانی همیشه صفر است که تداعی‌کننده سوراخ هندل در میان خودرو است. برای مثال پژو 206 خودرویی دونفره و جدیدتر از پژو 405 چهارنفره است. شاید برای شما جالب باشد که بدانید پژو تمام نام‌های تجاری 101 تا 909 را به نام خود ثبت کرده و هیچ خودروسازی دیگری نمی‌تواند از این اعداد برای معرفی محصولات خود استفاده کند. برای همین خودروسازی پورشه مجبور شد به‌جای استفاده از عدد 901 در سری تولیدات خود، از 911 استفاده کند.

با سرمایه‌داران پژو بیشتر آشنا شوید 

 

مانند هر صنعت دیگری پژو هم نمی‌توانست بدون کمک سرمایه‌های خارجی به فعالیت خود ادامه دهد؛ بااین‌حال خانواده پژو تا قبل از سال 2000 عمده‌ترین سهام‌دار شرکت خود بودند. در اواخر سال 2006 خط تولید پژو در کاونتری انگلستان بسته شد و در سال 2008 فروش خودروهای این کمپانی به نصف کاهش پیدا کرد. به دنبال این شکست‌ها پژو متحمل ضرر و زیانی گسترده شد و تصمیم گرفت شانس خود را در بازارهای آسیایی امتحان کند. در سال 2011 و 2012 پژو وارد فیلیپین و هند شد؛ اما در همان سال‌ها جنرال موتورز که یکی از سهام‌داران مهم پژو بود سهم خود را با ضرر زیاد واگذار کرد و درنتیجه  در سال 2013 یکی دیگر از کارخانه‌های پژو، این بار در خود فرانسه، بسته شد. در همین دوره سرمایه‌داران چینی راه خود را به بازار پژو پیدا کردند و سهام خانواده پژو را خریداری کردند. یک سال بعد نیز یک گروه هندی اکثر سهم‌های شرکت موتورسازی پژو را خریداری کردند و به‌این‌ترتیب خودرو و موتورسازی پژو از تسلط خانواده پژو خارج شد.

تاریخچه پژو در ایران

 

شرکت خودروسازی ایران‌خودرو از سال 1369 شروع به مونتاژ و تولید انواع اتومبیل‌های پژو در ایران کرد. البته تا پیش از آن نیز مدل‌هایی مثل 404 و 504 به طور مستقیم وارد ایران می‌شدند. از سال 1373 ساخت قطعات داخلی خودرو در دستور ساخت شرکت ساپکو قرار گرفت و نقش قطعات خارجی در ماشین‌های داخلی به‌مرور کم‌رنگ‌تر شد. علاوه بر این با شروع تحریم‌ها، پژو ارسال قطعاتش به ایران را متوقف کرد و در نهایت در سال 1391 به‌طورکلی از بازار ایران جدا شد.

جمع‌بندی

شرکت پژو از سال 1880 وارد صنعت خودروسازی شد و توانست قسمت بزرگی از بازار جهان به‌خصوص در اروپا و آسیا را به خود اختصاص دهد. این شرکت مانند تمام صنایع، با فرازوفرودهای بسیاری مواجه شد ولی توانست هویت و برند خود را حفظ کند و همچنان یکی از برترین خودروسازها در بازار جهانی و در رتبه دوم بزرگ‌ترین صنعت اتومبیل‌سازی اروپایی پس از فولکس‌واگن باقی بماند. این کمپانی از سال 2021 تصمیم گرفت به بازار آمریکا بازگردد؛ بنابراین قرارداد جدیدی با شرکت فیات بست و طبق آن به‌عنوان زیرمجموعه‌ای از شرکت «Stellantis» فعالیت خود را در امریکا از سر گرفت.