با مکانیزه شدن نسبی سیستم جرائم رانندگی و استفاده گسترده پلیس از دوربینهای ثبت تخلف، سیستم سنتی پرداخت جریمهها هم کمکم در حال منسوخ شدن است و این کار بیشتر به وسیله استعلام خلافی خودرو صورت میگیرد. استعلام خلافی خودرو راههای مختلفی دارد که میتواند در برخی مواقع برای رانندگان گیجکننده باشد. به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا در این مقاله از مجله شرکت اجاره خودرو ناواران به صورت مفصل به روشهای استعلام خلافی خودرو و نحوه پرداخت جریمهها بپردازیم. اگر شما هم تمایل دارید با راحتترین و سریعترین روشهای استعلام و پرداخت جریمههای خودرو آشنا شوید، در ادامه با ما همراه باشید.
خلافی خودرو چیست و چند نوع جریمه وجود دارد؟
پیش از اینکه بخواهیم انواع روشهای استعلام خلافی خودرو را برای شما شرح دهیم، بهتر است که در ابتدا با خلافی خودرو و انواع آن آشنا شوید. خلافی خودرو به زبان ساده یعنی لیستی از جریمههای راهنمایی رانندگی با جزئیاتی مثل مکان و زمان تخلف، نوع تخلف و مبلغ جریمه. هر زمان که خودرو شما به هر نحوی توسط پلیس جریمه شود، این جریمه وارد لیست خلافی خودرو میشود و تا زمان پرداخت قبض جریمه در این لیست باقی میماند.
خوب است بدانید که جریمههای رانندگی انواع مختلفی دارد. انواع جریمهها شامل جریمه تسلیمی، جریمه الصاقی، جریمه دوبرگی، جریمه ثبت شده توسط دوربین و نمره منفی گواهینامه است که در ادامه توضیح مختصری راجع به هریک از این انواع خواهیم داد.
-
جریمه تسلیمی: جریمه تسلیمی نوع سنتی جریمههای رانندگی است که در آن راننده خودرو با دستور توقف از سوی پلیس میایستد و قبض جریمه متناسب با تخلف خود را دریافت میکند.
-
جریمه الصاقی: جریمه الصاقی جریمهای است که در هنگام پارک بودن خودرو و عدم حضور راننده در آن، از سوی پلیس صادر میشود. متداولترین نوع تخلفی که به جریمه الصاقی منجر میشود، پارک در محل ممنوعه است.
-
جریمه دوبرگی: اگر پلیس به شما دستور توقف بدهد و شما به صورت عمد یا غیرعمد این دستور را اطاعت نکنید و به مسیر خود ادامه دهید، برای شما قبض جریمه دوبرگی صادر خواهد شد. در این حالت، برای شما در آنِ واحد دو جریمه صادر خواهد شد. یکی برای تخلف انجام شده و دیگری برای سرپیچی از دستور پلیس. به همین دلیل به این نوع جریمه، دوبرگی گفته میشود.
-
جریمه ثبت شده توسط دوربینها: این نوع جریمه جدیدترین نوع جریمه رانندگی است و توسط دوربینهای ثبت تخلف پلیس (هوشمند یا دارای اپراتور) ثبت میشود. معمولاً بعد از ثبت این نوع جریمه، پیامکی برای مالک خودرو ارسال میشود و او را از جریمه آگاه میکند.
-
نمره منفی گواهینامه: نمره منفی گواهینامه نوع دیگری از جریمههای رانندگی است که حالت مستقلی ندارد و همیشه با جریمههای مالی همراه است. در سالهای اخیر پلیس برای بازدارندگی بیشتر جرایم رانندگی، برای برخی تخلفهای حادثهساز مثل تجاوز از سرعت مجاز به میزان بیش از 50 کیلومتر در ساعت، عبور از چراغ قرمز، سبقت غیرمجاز و... علاوه بر جریمه مالی، نمره منفی گواهینامه هم در نظر گرفته است. تکرار چندباره این تخلفات حادثهساز و تجاوز نمرات منفی از حد مشخصی باعث ضبط شدن گواهینامه رانندگی از سوی پلیس خواهد شد.
در مورد جریمه رانندگی و پرداخت آنها هم یکسری نکات وجود دارد که دانستن آنها خالی از لطف نیست:
1 – مهلت پرداخت قبض جریمه تسلیمی و الصاقی 60 روز است و در صورتی که در این مهلت جریمه خود را نپردازید، مبلغ آن دو برابر خواهد شد؛ اما این محدودیت برای جریمههای دوبرگی و ثبت شده توسط دوربین وجود ندارد.
2 – اگر مبلغ خلافی خودرو شما به 3 میلیون تومان برسد، پلیس از طریق پیامک یا نامه کتبی به شما اخطار میدهد که ظرف مدت حداکثر یک ماه نسبت به پرداخت این مبلغ اقدام کنید. در صورتی که در این زمان مقرر خلافی خود را پرداخت نکنید؛ دستور توقیف خودرو شما صادر میشود و خودرو تا زمان پرداخت کامل خلافی در توقیف پلیس باقی خواهد ماند.
انواع روشهای استعلام و پرداخت خلافی خودرو
استعلام خلافی خودرو در این روزها روشهای متنوعی دارد که در ادامه به بررسی همه این روشها خواهیم پرداخت:
1- استعلام خلافی با پیامک
یکی از سادهترین روشهای استعلام خلافی خودرو، استعلام از طریق پیامک است. برای این کار تنها لازم است کد 17 رقمی مندرج در پشت کارت شناسایی خودرو خود را به شماره 1101202020 پیامک کنید. چند لحظه بعد، مبلغ کل خلافی به همراه آخرین زمان بهروزرسانی آن و تعداد جریمهها برای شما در قالب یک پیامک ارسال خواهد شد.
کد 17 رقمی مذکور، همان شماره VIN خودرو است که به آن شماره شاسی هم گفته میشود. هزینه استعلام خلافی از این روش هم در حال حاضر 350 تومان است که برای سیم کارتهای اعتباری از مبلغ شارژ آن کم میشود و برای سیم کارتهای دائمی، روی صورت حساب ماه بعد اعمال خواهد شد.
2- استعلام خلافی با کد ملی
اگر به کارت شناسایی خودرو خود دسترسی ندارید، میتوانید روش استعلام خلافی خودرو با کد ملی را امتحان کنید. این روش استعلام توسط برخی وب سایتها ارائه میشود که با جستجو عبارت «استعلام خلافی با کد ملی» میتوانید این وب سایتها را پیدا کنید. پس از کلیک روی آدرس وب سایت مربوطه وارد صفحهای خواهید شد که از شما کد ملی، شماره پلاک خودرو و شماره موبایلتان را درخواست خواهد کرد. با وارد کردن این اطلاعات میتوانید خلافی خودرو خود را استعلام کنید.
هزینه این روش معمولاً 5.200 تومان است. در ضمن توجه داشته باشید که شماره موبایل وارد شده بایستی حتماً به نام مالک خودرو باشد.
3- استعلام خلافی خودرو با شماره سریال
این روش در واقع روشی برای پرداخت جریمههای رانندگی است و کل خلافی خودرو را نمیتوانید با استفاده از شماره سریال استعلام کنید. اگر جریمه خودرو شما به صورت تسلیمی یا الصاقی باشد و قبض جریمه را در اختیار داشته باشید، روی آن یک شماره سریال یکتا مشاهده میکنید که با واردکردن این شماره سریال در دستگاههای عابر بانک یا درگاههای پرداخت آنلاین، میتوانید به راحتی قبض جریمه خود را پرداخت کنید.
4- دریافت خلافی خودرو با کد USSD
یکی از روشهای دیگر استعلام خلافی خودرو، استعلام با استفاده از کد USSD است. برای این کار بایستی ابتدا با گوشی تلفن همراه خود کد *110# را وارد کنید. در این مرحله منویی برای شما نمایش داده میشود که شامل دو گزینه است:
1 – خدمات قابل ارائه
2 – خدمات در دست اقدام
شما بایستی با وارد کردن عدد 1 به بخش خدمات قابل ارائه بروید و سپس بار دیگر با انتخاب عدد 1، گزینه استعلام خلافی خودرو را انتخاب کنید. در این مرحله از شما درخواست میشود که کد VIN (شماره شاسی) خودرو خود را وارد کنید. پس از این مرحله بازهم دو گزینه روبهرو شما قرار میگیرد که شامل: «1 – خلافی خودرو 2 – خلافی خودرو، شناسه قبض و شناسه پرداخت» میشود. اگر فقط لیست خلافی خودرو خود را نیاز دارید، گزینه 1 و در صورتی که علاوه بر لیست خلافی، شناسه قبض و شناسه پرداخت را هم میخواهید، گزینه 2 را انتخاب کنید تا موارد خواسته شده برایتان نمایش داده شود.
5- دریافت خلافی خودرو با تماس تلفنی
اگر حوصله کارکردن با منوهای کد USSD را ندارید، میتوانید از روش تماس تلفنی برای استعلام خلافی خودرو استفاده کنید. برای این کار کافی است با شماره 021 – 88288888 تماس بگیرید. پس از دو مرحله وارد کردن عدد 1، به اپراتور وصل خواهید شد و با اعلام شماره پلاک خودرو خود میتوانید از میزان خلافی این پلاک اطلاع پیدا کنید.
6- استعلام خلافی ماشین با مراجعه حضوری به پلیس + 10
قدیمیترین روش استعلام خلافی ماشین استعلام از طریق مراجعه حضوری به دفاتر پلیس + 10 است که میتواند برای افرادی که کماکان با تکنولوژی ارتباط خوبی ندارند، مناسب باشد. برای این کار لازم است به یکی از دفاتر پلیس + 10 مراجعه و با اعلام شماره پلاک خودرو خود به اپراتور مربوطه، برگه خلافی خودرو را با جزئیات کامل دریافت کنید.
7- پرداخت خلافی خودرو به صورت اینترنتی
برای پرداخت خلافی خودرو به صورت اینترنتی، وب سایتها و درگاههای مختلفی وجود دارد اما مطمئنترین درگاه، وب سایت پلیس راهنمایی و رانندگی به آدرس www.rahvar120.ir است. با ورود به این وب سایت، میتوانید خلافی خودرو خود را استعلام و از طریق درگاه مخصوص آن را پرداخت کنید.
8- پرداخت خلافی با کد VIN
پیشتر راجع به استعلام خلافی خودرو از طریق کد VIN توضیح دادیم که از دو طریق پیامک و کد USSD قابل انجام است. پس از این استعلام، لیست جریمههای خودرو به همراه شناسه قبض و شناسه پرداخت برایتان ارسال خواهد شد که میتوانید با استفاده از درگاههای پرداخت وب سایتها یا اپلیکیشنهای مختلف و یا مراجعه به دستگاه خودپرداز، جریمههای خود را پرداخت کنید.
بیشتر بخوانید: 10 اشتباه رانندگی رایج رانندگان تازه کار که باید از آنها پرهیز کنید
روشهای پرداخت خلافی خودرو
پرداخت خلافی خودرو روشهای گوناگونی دارد که در قسمتهای قبلی برخی از این روشها مثل پرداخت اینترنتی و پرداخت از طریق کد VIN را توضیح دادیم؛ اما شما میتوانید با مراجعه حضوری به دفاتر پلیس + 10 یا دستگاههای خودپرداز هم کار پرداخت خلافی خودرو را انجام دهید. در روش پرداخت از طریق پلیس + 10 نیازی به در اختیار داشتن شناسه قبض و شناسه پرداخت ندارید اما اگر میخواهید پرداخت جرایم خود را از طریق دستگاههای خودپرداز انجام دهید؛ بایستی قبلاً از طریق یکی از راههای استعلام خلافی خودرو که توضیح دادیم، شناسه قبض و شناسه پرداخت قبضهای جریمه خود را دریافت کنید.
پرداخت خلافی خودرو از طریق دستگاههای خودپرداز همه بانکهای کشور قابل انجام است اما اگر تمایل دارید که پرداخت خلافی شما هرچه سریعتر در سیستم پلیس راهور ثبت و مقدار آن صفر شود؛ توصیه میکنیم از خودپردازهای بانک ملی ایران استفاده کنید.
ضرورت استعلام دورهای خلافی خودرو
در سالهای اخیر بسیاری از جریمههای راهنمایی و رانندگی از طریق دوربینهای نظارتی اتوماتیک پلیس ثبت میشود و متأسفانه برخی از افراد متخلف با دستکاری در شماره پلاک خودرو خود سعی در گمراه کردن این دوربینها دارند. این کار باعث میشود تا در بسیاری اوقات جریمهها به اشتباه به حساب خودرو دیگری منظور شود؛ بنابراین ضروری است که در دورههای زمانی منظم استعلام خلافی خودرو خود را انجام دهید تا اگر به اشتباه جریمه شده باشید، هرچه سریعتر برای حذف آن از خلافی خودرو خود اقدام کنید.
ترفندهای کم کردن مبلغ خلافی خودرو
اگر به اشتباه جریمهای به حساب خودرو شما منظور شده باشد، برای کم کردن مبلغ خلافی بایستی به پلیس راهنمایی و رانندگی محل زندگی خود مراجعه کنید و تشکیل پرونده بدهید. بعد از تشکیل پرونده، کمیسیون مخصوص این کار در پلیس راهور موضوع را با استفاده از مواردی مثل چک مجدد دوربینهای نظارتی، ارسال قبض جریمه از استانهای دیگر و... بررسی میکند. اگر برای کمیسیون مذکور محرز شود که این جریمه مربوط به خودرو شما نیست و به اشتباه در خلافی آن منظور شده است؛ بعد از دستور قاضی دارای صلاحیت، جریمه از سیستم پلیس راهنمایی و رانندگی حذف و مبلغ آن از خلافی خودرو شما کسر خواهد شد.
بعد از پرداخت قبض جریمه چه مدت طول میکشد که جریمهها صفر شوند؟
صفرشدن جریمهها بعد از پرداخت، زمان خیلی دقیقی ندارد و البته به روش شما برای پرداخت قبض جریمه نیز برمیگردد. سریعترین روش برای صفرشدن جریمه بعد از پرداخت، پرداخت از طریق دستگاههای خودپرداز بانک ملی ایران است که معمولاً کمتر از 48 ساعت طول میکشد. سایر روشهای پرداخت جریمه معمولاً به زمان بیشتری برای نشستن در سیستم پلیس راهور نیاز دارند که گاهی ممکن است این زمان به حدود یک هفته هم برسد.
کلام پایانی
همانطور که در این مطلب از مجله خودرو ناواران گفتیم، این روزها روشهای بسیار متنوعی برای استعلام خلافی خودرو و پرداخت آن وجود دارد که هرکدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. فقط اگر قصد دارید از روشهای آنلاین برای پرداخت خلافی خودرو خود استفاده کنید، توصیه میکنیم این کار را از درگاههای پرداخت معتبر و اپلیکیشنهای شناخته شده انجام دهید. چراکه تجربه نشان داده است پرداخت خلافی از طریق برخی درگاهها و اپلیکیشنهای ناشناس، در سیستم پلیس راهور ثبت نمیشود و بیهوده است. به امید روزی که همگی با رعایت حداکثری قوانین راهنمایی و رانندگی، علاوه بر پرداخت حداقل مبلغ خلافی، حافظ جان و مال خود و سایر شهروندان هم باشیم.