وضعیت بازار خودرو در بهار 1398
آخرین بروزرسانی در تاریخ 20 فروردین 1402

بعد گذر از بازار سرد خودرو در زمستان، اعتقاد بسیاری بر آن بود که ایام عید و آغاز سال نو، مثل سال های قبل، بازار خودرو را گرم خواهد کرد. اما بهانه آغاز سال نو، ورود خودروهای تولید 98 و مسافرت های نوروزی هم تاثیر چندانی بر وضعیت بازار خودرو در بهار 1398 نداشت و همچنان شاهد رکود بازار خودرو هستیم.

بسیاری از کارشناسان بر این باور بودند که طرح فروش فوری دو شرکت بزرگ خودروسازی ایران، یعنی ایران خودرو و سایپا آن هم 5 درصد کمتر از قیمت بازار می تواند در وعده اول موجب کاهش قیمت خودرو و در وعده دوم سبب رفع رکود بازار خودرو شود. اما پس از پایان این طرح فروش فوری، اتفاق خاصی در بازار خودرو رخ نداد و به عقیده بسیاری از کارشناسان این طرح با شکست سنگینی مواجه شده است.

پس از شکست طرح فروش فوری ایران خودرو و سایپا، بسیاری از فعالان حوزه خودرو بر این باور هستند که تا زمانیکه شرکت های خودرو سازی ایران سرعت تولید و عرضه محصولات خودرو را افزایش ندهند، امکان برطرف کردن رکود بازار خودرو و همچنین کاهش قیمت ها امکان پذیر نمی باشد.

 

مادامی که خودروسازان سرعت تولید و عرضه خود را افزایش ندهند، تغییری در وضعیت بازار خودرو رخ نمی دهد

 

مشکل تهیه قطعات در صنعت خودروسازی

از طرفی هم شرکت های خودرو سازی از مشکلات خود برای تهیه قطعات لازم می گویند. خودرو سازان بزرگ با بیان علت هایی همچون تحریم ها، کاهش ارزش ریال در قیاس با دلار و ... مشکلات عدیده ای در حوزه تامین قطعات برای آن ها ایجاد کرده است؛ که به این دلایل در حال حاضر امکان افزایش سرعت تولید و همچنین کاهش قیمت ها وجود ندارد. این دو خودرو ساز بزرگ در اکثر جلسات عمومی خود بیان داشته اند که قطعه کافی برای تولید ندارند.

 

نظرات عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس

پس از این طرح های فروش فوری، محمدرضا منصوری عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره این طرح های اظهار داشت: بهتر است ایران‌خودرو و سایپا تعهدات قبلی خود را انجام دهند و بعد اقدام به طرح‌های فروش جدید کنند. این دو خودرو ساز درحالی اقدام به طرح فروش فوری کرده‌اند که از موعد تحویل ثبت‌نام‌ های قبلی چندین ماه گذشته است و مشتریان هنوز خودرو های خود را دریافت نکرده‌اند.

منصوری در ادامه افزود: این دو خودرو ساز در حالی اقدام به فروش فوری محصولات خود کردند که بارها اعلام کرده‌اند برای تولید قطعه ندارند. حال سئوالی که مطرح می‌شود این است که اگر قطعه برای تولید نیست پس چرا اقدام به پیش‌ فروش و فروش فوری خودرو می‌ کنند؟ یا اگر قطعه یا خودرو دارید پس چرا به بهانه نبود قطعه خودروهای ثبت‌ نامی را تحویل نمی‌دهند؟


 

بهانه های متفاوت خودروسازان و عدم تحویل به موقع خودرو ها

 

همه این هادر شرایطی است که تولیدکنندگان و خودروسازان از دغدغه خود برای کاهش قیمت ها می گویند، اما این درحالی ست که همچنان از عرضه خودرو با دلایل گوناگون ممانعت به عمل می آورند و این کاملا مشخص است، مادامی که عرضه ای صورت نگیرد، کاهش قیمتی هم رخ نمی دهد.

لازم به ذکر است که همچنان بازار خودرو آشفته است و دلالان نیز به دنبال سودجویی خود از این شرایط نابسامان بازار خودرو می باشند؛ که نهایتا این آشفتگی ها و سودجویی ها موجب افزایش قیمت بیش از پیش می شود ، که ضرر آن تنها برای متقاضیان خرید خودرو می باشد.